Indiai divatiskolával kötött megállapodást a METU

Egyetem

2024. febr. 2-5. között a Soft Pune (School of Fashion Technology, India) intézet jelenlegi igazgatója Garima Bhalla, és Dr. M. M. Hundekar előző igazgató, Benjamin Itter szakmai kapcsolattartó, valamint az iskola 32 divattervező hallgatója szakmai látogatáson ismerkedtek meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karával.

A vendégek Budapestre kifejezetten meghívásunkra érkeztek, hogy megtekinthessék a kampuszokat, személyes benyomásokat gyűjtsenek és MOU egyezményt írjanak alá az együttműködés megerősítésének jegyében. A most aláírt megállapodás a jövőben oda-vissza hallgatói és oktatói mobilitást is jelenthet. Egy oktatójuk fogadására már van egy megnyert keretösszeg a 2023-as Erasmus+ pályázatból. 

Az delegáció az MKK valamennyi tanszékét megismerhette. A VIK részéről Csordás Zoltán, az Animáció és Média Design tanszékről Molnár Ágnes Éva, a Mozgókép Tanszékről Papp Bojána, az Építészet és Design Tanszékről Pintér Márton, a Divat és Textiltanszéket három mesterszakos hallgató, Wang Viktória, Popovics Lilla és Pécz Tekla  képviselte és ők mutatták be képzéseinket. A Művészet- és Designelméleti Intézetet dr. Pörczi Zsuzsanna dékánhelyettes képviselte.  A két egyetem közötti hosszútávú együttműködési megállapodást a METU részéről Csizmadi Péter, a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja írta alá. 

A Soft Pune Intézet (School of Fashion Technology) India egyik vezető divatiskolája, mely Pune városában található. Az intézetet 1998-ban alapították, és azóta folyamatosan kiemelkedő képzést nyújt a divatipar területén. A Soft Pune Intézet célja, hogy kiváló minőségű oktatást és képzést biztosítson a divatszakma iránt érdeklődő hallgatóknak, és felkészítse őket a divatipar változatos területein való sikeres pályafutásra. Az intézet számos szakmai programot kínál, amelyek közé tartozik a divattervezés, a divatmenedzsment, a divatmarketing és más divattal kapcsolatos területek. Az intézettel 2019-ben Kudron Anna, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója vette fel a kapcsolatot, és tartott akkor vendégelőadóként egy egyhetes workshopot, hiszen kutatási területe, a fenntartható divat és zero waste ruhakészítés témája az indiai divatipar egyik sarokköve. 

A két intézet együttműködésének középpontjában az áll, hogy miként lehet innovatív módon bevonni fiatal hallgatókat, tervezőket, művészeti és divatmenedzsereket és egyetemi oktatókat, hogy együtt hozzanak létre fenntartható, kézművességen és örökségen alapuló divattervezést. 

Metropolitan Egyetem