Már magyarul is lehet repülőmérnöknek tanulni a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Több százan vettek részt a Debreceni Egyetem Műszaki Karának nyílt napján és szülői értekezletén szerdán. A rendezvényen nemcsak a képzéseket, hanem a laborokat is bemutatták, egyebek mellett szó esett a felvételivel kapcsolatos megváltozott szabályokról, az ösztöndíjakról, a kollégiumi elhelyezésről és a hallgatói életről is.
Miközben a Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) Aulájában hatalmas tömeg volt kíváncsi a tanszékek bemutatóira, játékos vetélkedőire, az egyik zsúfolásig telt teremben a kar oktatási dékánhelyettese tartott az elérhető képzésekről előadást.

Aki a Debreceni Egyetemre jön tanulni, egy elismert felsőoktatási intézménybe érkezik. A minősítő szervezetek által világszerte jegyzett csaknem 30 ezer egyetem rangsoraiban a Debreceni Egyetemet rendre az élmezőnybe sorolják. Neves angol, francia, japán egyetemekkel együtt emlegetnek minket. A hazai műszaki felsőoktatási képzőhelyek között a debreceni Műszaki Kart általában az első, második helyre rangsorolják

emelte ki T. Kiss Judit.

A DE MK-nak jelenleg csaknem 3 300 hallgatója van. A külföldi hallgatók száma is szinte folyamatosan emelkedik, jelenleg ezer körül alakul, Ecuadortól Pakisztánon át egészen Jordániáig szinte a világ minden részéből érkeznek tanulók.

A kar nyolc alapszakon kínál képzéseket, melyek az építész, az építőmérnök, a gépészmérnök, a járműmérnök, a mechatronikai mérnök, a környezetmérnök, a műszaki menedzser, valamint a várhatóan szeptembertől induló magyar nyelvű repülőmérnöki képzés. A jobb munkaerőpiaci lehetőségek miatt érdemes hosszabb távra tervezni és mesterképzést is végezni, szinte minden alapszakhoz társul ilyen. Specializációkra is van lehetőség

– tette hozzá a dékánhelyettes.

T. Kiss Judit hangsúlyozta, hogy a Debrecen térségében működő vállalatok folyamatosan keresik a műszaki felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal szakembereket. Aki ilyen diplomával rendelkezik, az átlagnál magasabb fizetésre számíthat.

Az a tapasztalatunk, hogy a kari nyílt nap után szinte mindig robbanásszerűen megnő a hozzánk leadott jelentkezések száma. Míg korábban Magyarországon belül a jelentkezők szinte kizárólag az északkeleti régióból jöttek, mostanában már majdnem minden vármegyéből érkeznek

– összegzett a dékánhelyettes.

A nyílt nap részeként személyesen és online is követhető szülői értekezletet is tartottak, ahol egyebek mellett ismertették a felvételi eljárással kapcsolatos megváltozott szabályokat, az előkészítő kurzusok tudnivalóit, de szó esett az ösztöndíjakról, a kollégiumi elhelyezésről, a hallgatói életről, a sportolási, illetve a szabadidős lehetőségekről is.

Fotó: unideb.hu