Liu Shaoang Debreceni Egyetem

Liu Shaoang Kínából népszerűsíti a Debreceni Egyetemet

Egyetem Sport

Többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló diákjaival népszerűsíti magát a Debreceni Egyetem. A cikkben megszólal az időközben kínaivá lett Liu Shaoang, Battai Sugár Katinka és Pernyész Dorottya is.
Több időzóna választja el a Debreceni Egyetemtől, mégis szorgalmasan készül az államvizsgára és csiszolja finisben lévő szakdolgozatát a kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang. A Kósa Lajos bénázásának is köszönhetően ma már Kínában élő magyar származású sportoló a Gazdaságtudományi Kar (GTK) sport- és rekreációszervező szakának végzős hallgatója.

Mindenképpen sporttal kapcsolatos tanulmányokat szerettem volna folytatni. Mivel a Debreceni Egyetemről csak jókat hallottam és tudtam, hogy nagyon sok sportoló jár ide, én is jelentkeztem és nagy örömömre tárt karokkal vártak

– emlékezett vissza tanulmányai kezdetére Liu Shaoang, aki a napi felkészülés mellett kiválóan teljesít a vizsgákon is.

LIU Shaoang
Debrecen, 2020. január 26.
A férfi összetett verseny győztese, Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Ádó mentora, Dajnoki Krisztina elmondta, bár minden diák ilyen mentalitással rendelkezne. A DE GTK tudományos dékánhelyettese szerint nagyon alázatos az élsportoló hozzáállása, és habár rendszeresen tartják a kapcsolatot, átnézik, ütemezik a tantárgyait, a tanulnivalókat, a vizsgákat, igazából alig szorul segítségre mentoráltja, akinek a makro- és mikroökonómiával ugyan kissé meggyűlt a baja, de a sportpszicológia, -diplomácia, valamint a sportolók táplálkozásával és a versenyeztetéssel kapcsolatos tárgyakat kifejezetten kedveli.

Az időeltolódás miatt kicsit nehezebb lépést tartani, de a tanárokkal és a mentorommal nagyon jól tudunk együtt dolgozni, megvan a közös kémia. Bármilyen problémám van, akár telefonon, akár egy online megbeszélésen mindig elérjük egymást. Rendszerint e-mailen kapom meg a tananyagokat, és ugyan szaktársaim is felajánlották segítségüket, a mentorprogrammal olyan könnyedén tudok előre haladni, hogy erre még nem volt szükségem

– meséli a kiváló sportoló, aki elárulta, hogy természetesen a szakdolgozata is a gyorskorcsolyázással kapcsolatos. Konzulensével hetente egyeztet a témában, az interjúra is éppen egy ilyen online megbeszélés alkalmával tudott időt szakítani.

Battai Sugár Katinka
Battai Sugár, a Debreceni EAC versenyzője a Szűcs Luca, a BVSC versenyzője elleni mérkőzés közben a női kard országos bajnokság döntőjében a budapesti Gerevich Aladár Sportcsarnokban 2022. december 17-én. MTI/Illyés Tibor

Hozzátette, hogy ha továbbra is ilyen ütemben tud haladni, akkor júniusban átveheti diplomáját és habár nagyon szeretné folytatni a tanulmányait mesterszakon, a diplomaosztó után minden erejével a milánói téli olimpiára fókuszál.

Battai Sugár is gőzerővel készül az olimpiára, így jó esély van rá, hogy a Debreceni Egyetem sport klubjának, a DEAC-nak is lesz sportolója a 2024-es párizsi világjátékokon. A Sugárt is a soraiban tudó női kardcsapat szépen gyűjti a kvalifikációs pontokat, a magyar együttes legutóbb az Algírban rendezett világkupán szerzett bronzérmet. A kétszeres világbajnok sportoló közben a Debreceni Egyetemen is gyűjti a krediteket, rekreáció és életmód szakon kezdi februárban a negyedik félévét, amiből a rajongók semmit sem vesznek észre, amikor a páston küzd.

Olyan még nem fordult elő, hogy verseny vagy edzés közben a tananyag jutott volna eszembe, viszont furcsa módon vizsga közben előfordult, hogy bevillant egy-egy verseny

– nyilatkozta Sugár, aki szintén az idővel és a kilométerekkel zsonglőrködik, ha az edzésről és a tanulásról van szó.

Debreceni gyerekek, próbáljátok ki a vívást! Interjú Battai Sugár Katinkával

Heti két napot Debrecenben, három napot pedig Budapesten, a válogatottal edzek, de hétfőn és pénteken igyekszem bejárni az előadásokra is. Már első nap sikerült összebarátkozni a csoporttársaimmal, nagyon nyitottak és segítőkészek, de a tutorom és a mentorom is minden szükséges információt, tananyagot megad nekem

– mondta a dietetika iránt is érdeklődő sportoló, akit szintén a Debreceni Egyetem mentorprogramja segít abban, hogy a versenyeken és a vizsgákon is helyt tudjon állni.

A cikkben megszólal még Battai Sugár mentora, Penyész Dorottya uszonyosúszó, valamint Lenténé Puskás Andrea, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatóhelyettese.