Országosan egyedülálló retinasebészeti műtőt adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján

Országosan egyedülálló retinasebészeti műtőt adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján

Egyetem

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján kialakított új műtőben a csúcstechnológiás eszközök használatával biztonságosabban és rövidebb idő alatt végezhetők el a retinasebészeti operációk.

Az új műtőt csütörtökön adták át ünnepélyesen.

– A Szemklinikán az új műtőnek és a legmodernebb eszközök használatának köszönhetően nagy precizitással és nagyobb gyógyulási eséllyel kezelhetik a betegeket. Ez a korszerűsítés lehetőséget ad a tudományos és oktatói munka további fejlesztésére, kollaborációk létrehozására hazai és nemzetközi szinten is. A legfontosabb küldetés azonban az, hogy a beteg meggyógyuljon és elégedetten hagyja el az intézményt – emelte ki köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Papp László, Debrecen polgármestere nagy jelentőségű fejlesztésnek nevezte a műtő kialakítását.

– Debrecen 2030-ig szóló városstratégiájában fókuszterületként jelöltük meg az egészségügyet is. A célok elérése érdekében erős szövetség alakult ki a város és a Debreceni Egyetem között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a debreceni egészségügyi ellátás stabilan és jól működik, kellő mozgásterünk van a további fejlesztések végrehajtására – emelte ki Papp László polgármester.

A Szemklinika a daganatos szembetegségek országos központja, ahol az utóbbi években több új eljárást is bevezettek. 2021-ben Magyarországon először itt végeztek nem záródó makulalyuk miatt (autológ neuroszensoros) retina-transzplantációt. Az eszközparkot is folyamatosan korszerűsítették. Az intézményben 2021 óta használják például a világ egyik legjobb szemészeti operációs mikroszkópját, műtét közbeni optikai koherencia tomográfiás (OCT) felvétellel és 3D-opcióval, amely biztonságosabb beavatkozást tesz lehetővé – olvasható a hirek.unideb.hu-n.