Szájsebészeti Klinika Debrecen

Új kezelőegység teheti színvonalasabbá az ellátást a debreceni szájsebészeti klinikán

Egyetem

Modern fogászati-szájsebészeti kezelőegységgel bővült a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika eszközparkja. A több mint tízmillió forint értékű új berendezés használatával biztonságosabb és az eddiginél is magasabb színvonalú lesz a betegellátás az intézményben.

A csúcsminőségű új, kompakt kezelőegységet elsősorban a fekvőbetegek kezelésében és a sürgősségi ellátásban használják a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikáján. A berendezést a hatékony fertőzés-megelőzés minden eszközével ellátták, így használata növeli a betegellátás biztonságát és hatékonyságát. Segítségével olyan sürgősségi beavatkozásokat is elvégezhetnek, amelyekre a régi kezelőegységgel nem volt lehetőség.

Az arc- és állcsontsebészet összefonódik a fogászattal. Az innovációnak köszönhetően a sürgősségi betegellátásban nagyobb biztonsággal végezhetünk el bizonyos fogászati beavatkozásokat is. Például egy fogtraumás esetnél besínezhetjük, visszaültethetjük a kitört fogat. A régi kezelőegység nem volt alkalmas erre, pedig a beteg saját fogának visszaültetése sokkal olcsóbb és kisebb a szövődmények kialakulásának esélye, mint a hídpótlás, illetve az implantátum beültetése esetén

– ismertette Boda Róbert, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika igazgatója.

A több mint tízmillió forintos kezelőegységet saját forrásból szerezte be a Klinikai Központ.

A klinikán az arc-, állcsont- és szájsebészet szakterületéhez tartozó bizonyos fogsebészeti beavatkozásokon túl az arc és arckoponya régiójának a baleseti sebészeti, daganat-, fejlődési rendellenességekkel kapcsolatos, a nagy nyálmirigyek, illetve az állkapocs ízületi betegségeinek sebészeti ellátását végzik.

A 2019 óta önálló szervezeti egységként működő klinika az arc-, állcsont- és szájsebészet (maxillofaciális sebészet) regionális központja. Specialitásunk a daganatsebészet, a fejlődési rendellenességek sebészeti ellátása, valamint a baleseti sebészet. Szakembereink a legmodernebb eszközökkel, többek között egy lézerberendezéssel végzik tevékenységüket. Klinikánkon európai színvonalú ellátást biztosítunk betegeinknek

tette hozzá a klinikaigazgató.

A klinika Északkelet-Magyarország arc-, állcsont- és szájsebészeti szakellátásán túl részt vesz a fogorvostan hallgatók, orvostanhallgatók graduális, valamint a fogorvosok, az arc-, állcsont és szájsebész rezidensek és szakorvosjelöltek posztgraduális képzésében.