Science café – könnyek nélkül könnyebb?

Egyetem

Akár meg is könnyezhetjük a Science Café soron következő előadását, melynek témája szemünk fénye lesz.

„Könnyek nélkül élni könnyebb?” címmel Kemény-Beke Ádám, a Szemklinika egyetemi docense tart előadást a május 11-ei Science Caféban.

– A szem elülső felszínét borító könnyfilm-réteg feladata nem csak a nedvesség fenntartása, de segítségével biztosítható a cornea oxigén- és tápanyag-ellátása is, ezen kívül immunológiai szerepét sem lehet elhanyagolni, mivel a szem elülső felszínének második védelmi vonalát alkotja. Az életkor előrehaladásával a könnytermelésben mind mennyiségi, mind minőségi változások következhetnek be. Idősebb korban a betegek gyakori panasza, hogy száraz, illetve könnyezik a szemük. Mindkettő rontja a mindennapok életminőségét. A felnőttkori könnyezés általában jóindulatú betegség következménye, néha azonban súlyos elváltozásról eredményeképpen alakul ki, ezért soha sem szabad elhanyagolni – mondta előadásáról előzetesként az unideb.hu portálnak Kemény-Beke Ádám, az Általános Orvostudományi Kar Szemklinika egyetemi docense.

A Science Café kéthetente, a Debreceni Egyetem falain kívül, szokatlan környezetben már negyedik éve népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2016. május 11. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.)
unideb.hu