Arisztokraták itthon és Európában

Egyetem

Nemzetközi szintű kutatási eredményeket tár az olvasók elé a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének új tanulmánykötete.

A Speculum Historiae Debreceniense sorozat 18. köteteként jelent meg a negyvenegy tanulmányt tartalmazó Műveltség és társadalmi szerepek: arisztokraták Magyarországon és Európában című kötet, melyet március 13-án mutattak be az MTA BTK Történettudományi Intézetében. Az új, hatszázöt oldalas könyv előtt a Speculum sorozatban már két tanulmánykötet jelent meg a magyar arisztokrácia történetéből.

A tanulmányok egyértelműen igazolják, hogy az arisztokrácia változó fogalom, a kötet sokoldalúan mutatja meg az arisztokráciát, olvashatunk a francia, a lengyel, a hanzavárosi elit, a német, a litván, a szlavón és az erdélyi arisztokrácia helyzetéről, képviselőiről. A kutatások a különböző megjelenésű arisztokrácia közös vonásait is feltárták, amit jól példáz Bárány Attila írása a középkori magyar arisztokráciát ért angol hatásokról.

– A szerkesztés szempontjai között kiemelhető, hogy néhány hasonló témájú írás a karrierek alakulását befolyásoló tényezőkre koncentrált, mint például az egyéni képességekre (Bogdándi Zsolt tanulmánya a requisitorokról), vagy a véletlenekre (Papp Klára tanulmánya a jezsuita rend feloszlatása után induló Jósika Antal karrieréről, aki a rend tagja volt) – fogalmazott az akadémiai kötetbemutatón Péter Katalin kutató professor emeritus.

Szerepel a kötetben néhány átfogó jellegű, igen elgondolkodtató elemzés a transzilvanizmus értelmezéséről, a könyvkultúráról, az erdélyi arisztokrácia öntudatáról vagy a szőlőbirtokos nemességről.

Orosz István akadémikus, a kötet egyik szerkesztője hozzátette: Szabó István társadalomtörténeti iskolája elsősorban parasztságtörténettel foglalkozott. A bemutatott kötet is azt mutatja, hogy a társadalomtörténet kutatásának reményteli folytatása van a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében.

unideb.hu