Mobil jövő: Erasmus+

Egyetem

A mobilitási programokról, köztük az Erasmus+ lehetőségről is tájékozódhattak az egyetemisták március 10-12. között az Erasmus Napokon.

Az Erasmus+ több, régebbi mobilitás programból nőtte ki magát, ilyen például az élethosszig tartó tanulás program (Lifelong Learning Programme), vagy a fiatalok lendületben program (Youth in Action Programme). Az Európai Unió által finanszírozott hétéves projekt legfőbb célkitűzése, hogy a fiatalok nemzetközi tapasztalatot szerezzenek.

– A tájékoztató előadások segítségével a karok specifikus lehetőségeit, a különbségeket próbáljuk hangsúlyozni. Bizonyos karokon vannak egyedi, szűkített feltételek az egyetemi általános kritériumokon túl – hangsúlyozta Virga József, a DEHÖK Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottság elnöke.

Az Erasmus ösztöndíjasok már a tanulmányaik során is érezhetik a külföldön töltött szemeszter előnyeit, ami később segítheti őket a diplomamunka vagy egy tanulmány megírásában. Továbbá azok a hallgatók, akik nemzetközi szakmai tapasztalatra tesznek szert, a jövőben könnyebben találnak a képzettségüknek megfelelő állást, emellett a személyiségük és a nyelvismeretük is nagymértékben fejlődik.

Fontos tudni, hogy a képzési idő során – legyen az alap-, mester-, vagy doktoranduszképzés – csak 12 hónapot lehet mobilitással tölteni ösztöndíjasként.

unideb.hu