Kémiai mítoszok nyomában

Egyetem

Megmérgezték-e Napóleont? Lehet-e tűz az űrhajóban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az I-Klub szerdai előadásán.

A Száz kémiai mítosz című könyvhöz kapcsolódott a Böszörményi úti campuson heti rendszerességgel megtartott rendezvény legutóbbi témája. A tévhitekkel foglalkozó kötet legérdekesebb fejezeteit Lente Gábor, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi docense tárta a hallgatóság elé. Saját bevallása szerint azért, mert ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket.

– Tévhiteink nagyon is „emberiek”: a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az direkt vagy akár jó szándékú is. Tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát – vallja Lente Gábor.

Az izgalmas előadáson kiderült többek között az, hogy valóban a tengeri só-e az igazi, a cián-e a legmérgezőbb anyag és felfrissít-e az ózondús levegő.

unideb.hu