A megújuló energiaforrásokért

Egyetem

Energetikai együttműködési lehetőségekről tanácskoztak agrárszakemberek a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusának dékáni tanácstermében megtartott találkozón agrárvállalkozások, mezőgazdasági termelők és vidékfejlesztési közösségek a fejlesztési programok keretében is megvalósítható energetikai beruházások tervezéséről, kivitelezéséről és az együttműködési lehetőségekről beszéltek.

Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja felidézte, hogy a kar és a Bükk- Térségi LEADER Egyesület 2013-ban Megújuló Energiaforrás Kihelyezett Tanszéket hozott létre. Az együttműködés oktatási eredményeként a hallgatók megismerték a szervezet munkáját.

– Ezen túl a gépészeti- és a megújuló energiaforrások hasznosítását érintő kutatás-fejlesztés terén is együttműködnek. A tudásátadás és az innováció előmozdítása kiemelt feladat. Ennek érdekében a mezőgazdasági vállalkozásokkal közös projektekben történő együttgondolkodással lehetővé válhat az, hogy az energia szükségletét a mezőgazdasági egység helyben előállított energiával saját magának termelje meg, hiszen ahol van mezőgazdaság, van terület, ott van melléktermék – tette hozzá a dékán.

Nagy József, a Bükk- Térségi LEADER Egyesület elnöke, a kihelyezett tanszékvezetője kifejtette, hogy a K+F ötletek optimalizálása, késztermékké fejlesztése a megújuló energiaforrás bázisa. Együttműködésüket a mezőgazdasági vállalkozások és az egyetem számára is hasznos közös projektekkel, pályázatokon való közös részvétellel kívánják erősíteni. A rendezvényen részt vettek a többek között a Nagisz Zrt., a Kösely Zrt. a Tedej Zrt. vállalatok képviselői is.

unideb.hu