Szelidgesztenyék végveszélyben?

Egyetem

A közelgő ünnepek hangulatát idézi a sült gesztenye illata, azonban a kórokozók hazánkban és külföldön egyaránt veszélyeztetik a faj fennmaradását.


– Sajnos, a szelidgesztenyéseink mára már igen rossz növény-egészségügyi állapotban vannak egy Európába behurcolt kórokozó gomba, a kéregrák, tudományos nevén Cryphonectria parasitica károsítása és tömeges elterjedése miatt, ami a szelidgesztenyék kérgének megbetegedését és ezáltal a beteg részek fölötti korona teljes és végleges elszáradását idézi elő. Magyarországon a termésmennyiség a tizedére esett vissza a fertőzések következtében – mondta Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi docense.

– A szelidgesztenyekór ellen nem ismert hatékony kémiai védekezési eljárás. A nemesítési programokban egyik földrészen sem tudtak olyan eredményeket elérni, amelyek a probléma végleges megoldását eredményeznék. Gazdaságos és tartós eredményt a gomba vírushordozó úgynevezett hipovirulens törzseinek felhasználásával lehet elérni. A kezelő anyagot a kéregbe fúrt üregekbe helyezzük, amely legyengíti a gombát. Ezt követően a gyógyulás első jelei fél-egy éven belül észlelhetők – magyarázta Radócz László.

A Debreceni Egyetem kutatói Radócz László irányításával feltérképezték, hogy az egyes országrészekben mely gombatörzs terjedt el. Hazánkban a szelidgesztenyések jellemzően Sopron környékén, a Kőszegi-hegységben, Zala-, Somogy- és Baranya megyékben, valamint a Dunakanyarban és Észak-Magyarországon találhatók. Itt összesen 18 kórokozó gombatípust azonosítottak és mindegyikhez megtalálták a megfelelő hipovirulens törzset, amit környezetkímélő módon lehet alkalmazni a kórokozó ellen.

– A szelidgesztenyefa a legnagyobb életkort elérő fafajok egyike, értékes faanyaggal és melléktermékekkel, például a gesztenyemézzel rendelkezik, amelynek a szárazanyag-tartalma a virágmézek közül a legmagasabb, és ásványianyag-tartalma is kimagasló. A gesztenye termése igen korszerű táplálék, élelmi rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag, ugyanakkor gluténmentes lisztje szénhidrátokban szegény. Fogyasztása igen kedvező élettani hatásokkal jár.

unideb.hu