Továbbképzés a könyvtárosoknak

Egyetem

Kulturális szakemberei számára szervezett szakmai továbbképzést és szaknyelvi tanfolyamokat a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.

A minőségi oktatás hatékonyabb kiszolgálása valamint a látogatottság növelése volt az elsődleges célja annak a projektnek, melynek megvalósítására 15 millió forint támogatást nyert az intézmény. A képzésben a könyvtár közép- és felsőfokú végzettségű kulturális szakemberei (informatikai szakemberek, szakreferensek, feldolgozók, stb.) vettek részt. A DEENK hét szakterületi egységből áll, amelyek különböző felhasználói elvárások alapján szervezik meg működésüket, így a dolgozók feladatai és tevékenységei is eltérő hangsúlyt kapnak a könyvtáron belül. A program tanfolyamai lehetőséget nyújtottak arra, hogy a könyvtárosok ezeknek a különböző igényeknek megfelelő képzéseken vegyenek részt.

A projekt célja az volt, hogy a könyvtár növelje az élethosszig tartó tanulást elősegítő szolgáltatásai, valamint látogatói számát. Különösen olyan szolgáltatások fejlesztése kapott nagy hangsúlyt, amelyek révén a könyvtári rendszer jobban tudja szolgálni a minőségi oktatást, valamint a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást. A projekt részeként könyvtárszakmai képzéseket, illetve nyelvi és szaknyelvi tanfolyamokat is szerveztek.

A képzéseken a könyvtárosok nemcsak új információtechnikai ismereteket kaptak (Linux képzés, elektronikus könyv), hanem megtanulták azt is, hogyan lehet folyamatosan frissíteni és a felhasználók irányába megfelelő szinten átadni azokat. Az ügyfélszolgálati tréningek a könyvtárhasználók jobb megismerését, valamint az olvasóközönséggel való megfelelő kapcsolatteremtési, konfliktuskezelési és kreatív probléma-megoldási módszerek bővítését célozta meg. Az idegen nyelvi képzések a könyvtár nagyszámú külföldi használójának magasabb szintű kiszolgálását, illetve a nemzetközi szakirodalom ismeretén alapuló szakmai fejlődést is segítette. A kreatív innovációs képzések pedig a vezetői kompetenciák és a kommunikációs képességek fejlesztését, valamint a közösségszervezést és kapcsolatépítést tették lehetővé.

A program eredményeinek fenntartása érdekében a DEENK a jövőben is szervez olyan tanfolyamokat, amelyek az új információtechnikai és könyvtárszakmai ismereteket naprakészen tartják.