Farmakológusok találkoztak Debrecenben

Farmakológusok találkoztak Debrecenben

Egyetem

A Debreceni Egyetemnek meghatározó szerepe van a hazai klinikai farmakológiában, a vizsgálatok jelentős részét is Debrecenben végzik.

– A laboratóriumokban előállított 10 ezer molekula közül körülbelül 250 vegyülettel végeznek állatkísérleteket, a legjobb öt gyógyszerjelölt kerül be a klinikai farmakológiai humán vizsgálatokba. Ezeket a gyógyszerjelölteket először egészséges önkéntesek kapják, és csak ezután adják betegeknek, végül hosszú évek alatt mindössze egyből lesz gyógyszer – mondta el Páll Dénes egyetemi tanár, a Klinikai Központ Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központjának igazgatója a Magyar Klinikai Farmakológusok XVI. Továbbképző Kongresszusának csütörtöki megnyitóján.

– A klinikai farmakológia híd az elméleti gyógyszerkutatás és a betegellátás klinikai gyakorlata között. Az alapkutatók által kifejlesztett gyógyszerjelöltek alkalmasságát és hatásosságát a célbetegség kezelésére klinikai farmakológiai vizsgálatok során bizonyítják be. Tekintettel arra, hogy ezeket a vizsgálatokat egészséges vagy beteg emberek bevonásával végzik, szigorú, világszerte egységes szabályok és törvényes előírások vonatkoznak minden ilyen eljárásra – tájékoztatott Kovács Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetének egyetemi tanára, a kongresszus szervezőbizottságának elnöke.

A hazai klinikai farmakológusok, gyógyszerkutatók, forgalmazók, egészségügyi hatóságok képviselői minden év végén a debreceni kongresszuson tekintik át a szakma legfontosabb eredményeit (2014. november 27-29. – Kölcsey Központ). Az aktuális témák között szerepel idén például a klinikai vizsgálatok jogi szabályozása és több, a szakmát érintő főbb változás.

A kongresszus megnyitóján átadták a Vályi-Nagy Tibor Professzor Emlékérmet, melyet ezúttal posztumusz kitüntetésként a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság idén nyáron elhunyt elnökének, Vas Ádámnak ítéltek. A díjat a professzor özvegye vette át.

unideb.hu