Debreceni Junior Prima díjazott

Egyetem

Tíz fiatalt, köztük Lekli Istvánt, a Debreceni Egyetem gyógyszerészét tüntették ki Junior Prima Díjjal tudomány kategóriában.

Az ünnepséget november 26-án rendezték a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

Lekli István, a Debreceni Egyetem Gyógyszerhatástani Tanszék adjunktusa (orvostudomány) mellett Kóspál Ágnes, Kovács-Hostyánszki Anikó és Simon Zsolt, Bordács Sándor (fizika),Bödör Csaba (orvostudomány), Enyedi Balázs (orvostudomány), Höfler Lajos (kémia), Nagy G. László (biológia) és Pozsgay Balázs (fizika) vehette át az elismerést – közölte az MTI-vel a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának társalapítója.

Az idei díjazottakat az MFB által felkért bizottság választotta ki elismert tudósoktól, kutatási intézményvezetőktől kapott ajánlások alapján.

A díjazottakat Lovász László, az MTA elnöke és Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár köszöntötte.

– A fiatal tehetségek elismerése és támogatása befektetés a jövőbe, amely Magyarország fejlődését szolgálja – fogalmazott az ünnepségen Németh Lászlóné.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zeneművészet, az Il Bacio Di Stile a népművészet, a Kavosz Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

unideb.hu