Még keresik a keresztszülőt

Egyetem

Több mint 600 javaslat érkezett egy hét alatt az új szuperszámítógép nevére. Aki eddig még nem küldte el ötletét, az sem késett.

November 3-án kezdődött a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet által meghirdetett névadási pályázat. A NIIFI a Debrecenbe elhelyezésre kerülő új szupergépének keres hozzá illő nevet.  Egy hét alatt több, mint 600 névjavaslat érkezett, a szervezők november 16-ig várják az ötleteket.

Magyarországon a szuperszámítógépek fejlesztése közel 14 éves múltra tekint vissza. Az első rendszert még 2001-ben adták át. Jelenleg három nagy hazai intézményben található ilyen gép: a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemeken és a Debreceni Egyetemen. Az idén zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő. A Magyar Állam és az Európai Unió által, mintegy 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A Debreceni Egyetem Kassai úti campusán már felépült az az új létesítmény, ahova hamarosan beköltözik az új szuperszámítógép.

A modern gépezetnek azonban úgy illik, hogy hangzatos, hozzá illő neve is legyen. Most ebben kérjük a segítséget! November 3-16. között várjuk a szupergepnev@listserv.niif.hu email címre a javaslatokat, hogyan nevezzük el a hazai új szuperszámítógépet. Szárnyaljon a kreativitás, annyi megkötés van csak, hogy a javasolt név köthető legyen az informatika, számítástechnika világához, vagy a természettudományok valamelyikéhez. És természetesen mivel hazánk büszkesége lesz az új szupergép, ezért a névnek mindenképp magyar vonatkozásúnak is kell lennie.

A határidőre beérkező javaslatok közül a projektért felelős Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szakmai bizottsága választja ki a győztes nevet, beküldőjét pedig egy Ipad minivel jutalmazza. Abban az esetben pedig, ha a győztes nevet többen is beküldték, az elsőként beküldő lesz a győztes.

unideb.hu