Nyílt napok a DE középiskoláiban

Egyetem

A Kossuth Gimiben látogatható órákkal, a Balásházyban teaházzal és minitraktorozással várják az általános iskolásokat és szüleiket a nyílt napokon.

Kedden a nyolcadik, szerdán pedig a hatodik osztályos tanulók előtt nyitja meg kapuit a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma. A végzős diákok a tornacsarnokba szervezett közös bemutatón minden fontos információt megkaphatnak a felvételi eljárásról, illetve a felvételire való felkészülés technikáiról.

A tájékoztató után a gimnázium tanulóinak vezetésével kis csoportokban pillanthattak be a „Kossuth” életébe. Az érdeklődők tanórákon és egyéb tájékoztatókon, beszélgetéseken, kiállításon vehetnek részt. Délutáni szülői tájékoztatón pedig az iskola vezetése és tanárai mutatják be az intézményt, az itt folyó munkát és eredményeit, a képzési kínálatot, illetve ismertetik a felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

A Kossuth Gimnázium a 2015/16-os tanévben reál és humán orientációs osztályait hat, nyelvi előkészítős-tehetséggondozó tagozatát pedig öt évfolyamos képzésben indítja. Négy éves képzésben a gazdasági, a jogi-kommunikációs, a műszaki vagy az orvos-gyógyszerészeti tagozatok közül választhatnak diákok.

A felvételizőknek december 9-ig kell jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgákra, melyeket január 17-én tartanak (pótló vizsga január 22.). A szóbeli felvételi vizsgák a négy és öt évfolyamos képzésekre február 18. – február 23. között lesznek. Az írásbeli eredmények ismeretében február 13-ig kell leadni felvételi lapokat az általános iskolákban, ahonnan egy példányt a középiskolának, egyet pedig a Felvételi Központnak továbbítanak. A felvételről, vagy az elutasításról április 24-ig értesítik a középiskolák a jelentkezőket és az általános iskolákat.

A DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma november 12-én és 13-án várja a diákokat és szüleiket nyílt napjaira. Délelőtt az iskola igazgatója ad tájékoztatást az intézmény kínálatáról, és válaszol a felmerült kérdésekre. Az érdeklődők a tanórák mellett egy fociedzést is megtekinthetnek a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontjában. A sport mellett lesz minitraktorozás, kollégiumi látogatás, és teaház a könyvtárban, ahol kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség a tanárokkal és az iskola diákjaival.

A Balásházy Szakközépiskolában mezőgazdaság, élelmiszeripar vagy közgazdaság ágazaton választhatnak négy évfolyamos szakközépiskolai osztályok közül a jelentkezők. A Debreceni Labdarúgó Akadémia közreműködésével pedig egy gimnáziumi sportiskolai osztályt is indít az intézmény.

A jelentkezési lapok leadási határideje itt is február 13.,  viszont nem kell írásbeli vizsgát tenni a felvételizőnek. A szakközépiskolai képzésekre a jelentkező általános iskolai 7. év végi és 8. félévi eredményeit veszi figyelembe az intézmény magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, biológia és kémia tantárgyakból. A gimnáziumi sporttagozat esetén pedig magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv és testnevelés tantárgyakból.

A Kossuth Gimnázium  részletes felvételi tájékoztatója ide kattintva, a Balásházy Szakközépiskola felvételi tájékoztatója pedig ide kattintva megtekinthető.

unideb.hu