Keresztszülőt keres a szuperszámítógép

Egyetem

Hamarosan beköltözik debreceni új otthonába az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe – adjunk nevet neki közösen!

Vajon mi jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Watson? Valószínű a legtöbbeknek Sir Arthur Conan Doyle, skót származású író híres munkája a Sherlock Holmes, melyben a zseniális logikájú nyomozó hű társa Watson doktor. Talán nem véletlen, hogy épp utóbbi nevét kapta az IBM szuperszámítógépe is. A modern technikai eszköz évekkel ezelőtt az Egyesült Államok legkedveltebb vetélkedőjében mutatkozott be, azóta továbbfejlesztették, és ma már orvosi diagnosztikai feladatokra és pénzügyi elemzésekre is használják.

De nem csak az Egyesült Államokban, vagy a nagy európai országokban léteznek szuper képességekkel rendelkező informatikai eszközök: Magyarországon a szuperszámítógépek fejlesztése közel 14 éves múltra tekint vissza. Az első rendszert még 2001-ben adták át. Jelenleg három nagy hazai intézményben található ilyen gép: a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemeken és a Debreceni Egyetemen. Az idén zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő. A Magyar Állam és az Európai Unió által, mintegy 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A Debreceni Egyetem Kassai úti campusán már felépült az az új létesítmény, ahova hamarosan beköltözik az új szuperszámítógép.

A modern gépezetnek azonban úgy illik, hogy hangzatos, hozzá illő neve is legyen. Most ebben kérjük a segítséget! November 3-16. között várjuk a szupergepnev@listserv.niif.hu email címre a javaslatokat, hogyan nevezzük el a hazai új szuperszámítógépet. Szárnyaljon a kreativitás, annyi megkötés van csak, hogy a javasolt név köthető legyen az informatika, számítástechnika világához, vagy a természettudományok valamelyikéhez. És természetesen mivel hazánk büszkesége lesz az új szupergép, ezért a névnek mindenképp magyar vonatkozásúnak is kell lennie.

A határidőre beérkező javaslatok közül a projektért felelős Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet szakmai bizottsága választja ki a győztes nevet, beküldőjét pedig egy Ipad minivel jutalmazza. Abban az esetben pedig, ha a győztes nevet többen is beküldték, az elsőként beküldő lesz a győztes.

unideb.hu