Vállalkozni kockázatos?

Egyetem

Biztos állás vagy saját vállalkozás? – erre a kérdésre keresték a választ a hallgatók az Innovatív vállalkozók az egyetemen sorozat szerdai előadásán.

– Hogyan legyél sikeresebb azoknál a kortársaidnál, akik nincsenek itt a teremben? – ezzel a provokatív kérdéssel kezdte előadását, Süvöltős László, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) megyei alelnöke. Akkora volt az érdeklődés a rendezvény iránt, hogy a szervező Technológia- és Tudástranszfer Központnak át kellett tennie a programot a pizzériából a menzára.

A jelenlévő mintegy 100 hallgató szinte mindegyike felnyújtotta a kezét, amikor Süvöltős László azt kérdezte, hogy ki szeretne vállalkozó lenni. A FIVOSZ megyei alelnöke előadásában összehasonlította az alkalmazottak és a vállalkozók motivációját, munkakörülményeit, valamint kitért a jövőbeli lehetőségekre is. Kiemelte: hosszú távon a gyors alkalmazkodás a sikeresség kulcsa, a vállalkozói szemlélet pedig egy védőháló a változó világban, ugyanakkor emlékeztette a hallgatókat, hogy senki nem születik vállalkozónak.

– A vállalkozói személet egy tanulható folyamat, bárki elsajátíthatja a szükséges rugalmasságot és alkalmazkodó készséget, csupán le kell venni a szemellenzőt – emelte ki Süvöltős László. Zárásként az előadó választ is adott a címben szereplő kérdésre: nem a vállalkozás, hanem a vállalkozói szemlélet hiánya az igazán kockázatos.

Az előadást követően Bene Tamás, a Technológia- és Tudástranszfer Központ igazgatója bejelentette, hogy az egyetemen megalakul a Hallgatói Innovációs Közösség, melynek célja, hogy programokat, találkozókat, workshopokat szervezzen az érdeklődő fiataloknak, akik a központ által szervezett képzéseken is részt vehetnek. A tervek szerint a jelenlegi Iparjogvédelem és innovációmenedzsment szabadon választható tantárgy mellett jövő szeptembertől Innovatív vállalkozások alapítása és működtetése kurzust is indítanak, valamint 2015-ben is kiosztják a Hallgatói Innovációs Díjat is.

Két másik kezdeményezésre is felhívták a hallgatók figyelmét. A Technológia- és Tudástranszfer Központ jelenleg vizsgálja a csatlakozás lehetőségét a DEMOLA hálózathoz, amely az egyetemi hallgatók és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítését hivatott elősegíteni. A DEMOLA programban részt vevő cégek projekteket határoznak meg, amelyre a hallgatóktól várnak megoldást, és ha a végeredmény találkozik elvárásaikkal, akkor azt megvásárolhatják. A másik előkészítés alatt álló akció a Hackathon-in-a-box speciális üzleti ötletverseny, melynek várhatóan 2015-ben ad majd otthont a Debreceni Egyetem.

unideb.hu