Vitatott kérdések a jogi karon

Egyetem

Vallásszabadság és egyházjog témakörben rendezett tudományos konferenciát október 17-én az Állam- és Jogtudományi Kar.

A jogalkalmazás vitatott területeit bemutató sorozat részeként rendezte meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Vallásszabadság és egyházjog, az állam egyházjogi szabályozási feladatai című tudományos konferenciát, amelyen egyetemi oktatók, alkotmányjogászok és a kérdés egyházi területről érkezett szakemberei egyaránt részt vettek. A konferencia-sorozat keretében korábban szó volt már az orvosi kártérítésekről és a sajtó jogi felelősségéről is.

Szabadfalvi József, a kar dékánja megnyitójában emlékeztetett, hogy száz évvel ezelőtt indult meg a jogi képzés az egyetemen, a centenáriumhoz kapcsolódóan november 7-én rendeznek ünnepséget, de a karon most ősszel szervezett tudományos konferenciák is a jubileumi szakmai programsorozat részét képezik.

A jogalkalmazás vitatott területeit konferenciák szakmai-tudományos anyagát az előző alkalmakkal is kötetben jelentették meg, így lesz ez a vallásszabadság és egyházjog kérdéseit érintő tanácskozást követően is.

A vallás szabad megválasztásának joga korlátozhatatlan, az alaptörvény kiemelt védelemben részesíti a vallásszabadságot. Ezt előadásában Stumpf István alkotmánybíró rögzítette, aki az egyetemi hallgatóknak arról is beszélt, hogy az állam vallási közösségekkel nem kapcsolódhat össze intézményesen, és nem avatkozik bele a vallási közösségek belső ügyeibe. – Az államnak a vallási közösségeket egyenlően kell kezelni, a számukra nyújtható kedvezmények körének megítélésében pedig széles mozgástér áll az állam rendelkezésére.

A konferencián szó esett többek között az állam és az egyházak kapcsolatának történeti alakulásáról és az egyházak közszolgáltatásokban betöltött szerepéről is.