Ünnepelt a „családi tudományok” kara

Egyetem

Fennállásának 43. évfordulóját ünnepelte ma a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara. A jeles alkalmat idén a családnak szentelték.


– A család valamennyi képzésünkben jelen van kora gyermekkortól idős korig. Azt is lehet mondani, hogy a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar a családi tanulmányok kara. A családdal való foglalkozás és a családdal kapcsolatos kérdésfeltevés, a problémák megfogalmazása és a válaszadás mindig aktuális kérdés – fogalmazott Kovácsné Bakosi Éva dékán szerdán, a Kar Napján rendezett konferencián.

A mai család című nemzetközi tudományos tanácskozás megnyitóján Bartha Elek rektorhelyettes elmondta: a család funkcióiból az intézményrendszer évszázadok óta egyre többet vesz át. Azokra a problémákra, amelyek korábban a család keretei között megoldódtak, arra most oktatási, nevelési, szociális, kulturális intézmények specializálódnak. Szükség van a család szerepének, lehetőségeinek tudományos vizsgálatára, az intézményrendszerrel meglévő kapcsolat feltárására. Ezt szolgálja a mai konferencia is, amely a kar fő profiljának horizontjában lévő szakterületet fogja át – tette hozzá Bartha Elek.

A Családpedagógiai Egyesület által szervezett tanácskozáson színes előadásokkal és kiállításokkal egybekötve mutatták be a mai családok életét a DE Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán.

– Úgy véljük, a család, mint társadalmi intézmény, számos változással küzd. Egyre több a nem teljes, vagy vegyes családban élő gyermek, illetve a mozaikcsaládba születő gyermek, aki csak az egyik szülőt ismeri. Másrészt a gyermeküket versenyeztető, de az érzelmi életükre kevésbé figyelő szülőkkel is egyre többször találkozunk. Egyre kevesebb a hagyományos, ideálisnak tekintett modellben élők aránya. Konferenciánk célja a családok strukturális, funkcionális, morális, érték vonatkozású, valamint szimbolikus változásainak megragadása – mondta Vargáné Nagy Anikó, a Családpedagógiai Egyesület elnöke.

A rendezvényt jelentős nemzetközi érdeklődés mellett szervezték. A Kar oktatói és hallgatói mellett több neves hazai és külföldi kutató adott elő, többek között Zacher Gábor toxikológus és Rudi Dallos, magyar származású, nemzetközű hírű pszichológus az Egyesült Királyságból (Plymouth University). A konferencia bevételét a kar a Családpedagógiai Egyesületnek ajánlotta fel.

unideb.hu