Sportos fejlesztések az egyetemen

Egyetem

Megújult műfüves futballpálya és új rekortán futópálya várja a sportolni vágyókat a Debreceni Egyetem Dóczy József utcai Sporttelepén.

– A sportélet megszervezése és működtetése rendkívül összetett feladat, hiszen több mint 20 ezer hallgató – a néhány ezer dolgozóról nem is beszélve – testnevelésének, szabadidős sportjának és versenysportjának hátteret, infrastruktúrát, forrásokat kell biztosítani – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes a rekortán futópálya és a felújított műfüves pálya ünnepélyes átadásán csütörtök délelőtt.

– Aki néhány éve járt ezen a sporttelepen, az tudja igazán, milyen változások mentek végbe, milyen fejlesztések valósultak meg, például a lelátó, a klubház, a Teniszke, a műfüves pálya és a futópálya felújítása. Szinte minden szakosztály kapott valamit az elmúlt évek során – fejtette ki Jávor András.

A tíz éve épült műfüves pálya korszerűsítése június közepén kezdődött. Első lépésként felszedték és elszállították a régi műfüves burkolatot, majd a korábbi vízelvezető rendszert. Az új dréncső rendszer megépítése után zúzott kővel borították a kivitelezők a területet. Erre az alapra került az új 60 milliméter szálmagasságú műfű burkolat, amit kvarchomokkal és fekete gumi granulátummal töltöttek fel. Egy hónappal később, júliusban kezdődött a DEAC pályán lévő, füves futballpálya körüli salakos atlétikai pálya korszerűsítése. A területen egy új 400 méteres rekortán futópálya épült, amelynek az egyenes szakasza hatsávos. A 2500 négyzetméteres területen csapadékvíz elvezető rendszer is épült, az esővíz, nem a városi csatornahálózatba, hanem egy földbe ásott speciális szikkasztó mezőre kerül, javítva a Nagyerdő vízgazdálkodását.

Bács Zoltán gazdasági főigazgató az átadáson elmondta, hogy a 7700 négyzetméteres műfüves terület felújítása 76 millió forintba került, melyet önerőből és TAO támogatásból finanszírozott az egyetem, az új rekortán futópályát pedig 120 millió forint hallgatói bevételből fedezték. A gazdasági főigazgató hozzátette, a Debreceni Egyetemi további sportfejlesztéseket tervez. Már megvannak az engedélyes építési tervei a DEAC területére megálmodott új sportcsarnoknak, most a beruházáshoz szükséges források előteremtésén dolgoznak.

Kósa Lajos polgármester a város aktív sportéletéről beszélt, melyben fontos partnernek tekintik és támogatják az egyetemet, többek között a DEAC-telep bővítésében is.

– Egy telekcserével segítjük a fejlesztést: az uszoda bővítéséhez szükséges Zákány utcai ingatlanért cserébe az egyetem egy Móricz Zsigmond úti területet kap, ahol új teniszpályákat alakíthat ki a csarnoképítés miatt megszűnők helyett – közölte Kósa Lajos.

Az új rekortán futópályát és felújított műfüves pályát Bognár István Ádám, a DE HÖK elnökhelyettese vette át a hallgatók nevében.

unideb.hu