A grafika ünnepe

Egyetem Kultúra

Tamus István grafikusművész tartott tárlatvezetést az egyetemi könyvtár gyűjteményéből összeállított grafikai kiállításon a Főépületben.
„500+1 éves az európai grafika” címmel Debrecen több kiállítótermében, így az egyetemen is rendezett tárlatot a grafikusművészek debreceni egyesülete.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára az intézmény saját gyűjteményéből nyújt válogatást az október 8-ig látogatható kiállításon. A tárlatra a több száz darabos gyűjtemény, az ajándékba, vagy éppen köteles példányként kapott alkotások legjavából, az 1960-as, 80-es évek grafikusnemzedékének munkáiból most ötvenet válogattak. Látható – többek között – Borsos Miklós, Kass János, Kondor Béla, Szász Endre és Würtz Ádám egy-egy munkája is.

– Az ember próbáljon meg hű maradni önmagához, eszméihez, érzéseihez, és én úgy érzem, ebben a gyönyörű harcban a művészet, a zene óriási segítség, erőforrás – idézte Várjon Dénes zongoraművész szavait köszöntőjében Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója.

– A 20. század grafikai alkotásainak legjavát a könyvtárak birtokolják, a Debreceni Egyetem is hatalmas anyaggal rendelkezik, amelynek töredéke a most kiállított néhány alkotás. 501 évvel ezelőtt született az első rézkarc Németországban, Urs Graf alkotása. Ebből az alkalomból a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete Debrecen hat különböző helyszínen mutatja be az elmúlt öt évszázadban született remekművek egy részét. Nem véletlen, hogy a kiállítás-sorozat nyitóünnepségét Szent Lukács, a festők védőszentje napján tartották meg a Kölcsey Központban – fogalmazott Tamus István.

A kiállítások anyagát a tervek szerint hamarosan könyv formájában is megjelentetik.

unideb.hu