Tanács a jogászoknak

Egyetem

Az agrárjogi oktatás fejlesztésének lehetőségét is megvitatták az Állam- és Jogtudományi Kar Társadalmi Tanácsának október 3-i ülésén.

A régió vezető jogászait és egyetemi szakembereit tömörítő, 2013-ban alapított Társadalmi Tanács éves értekezletén a 2014/2015-ös tanév feladatait, kihívásait és terveit vitatták meg a tanácstagok: – Az őszi szemeszter a centenárium jegyében zajlik, november 7-én rendezi meg a jogi kar az indulás századik évfordulója alkalmából ünnepi konferenciáját a Debreceni Egyetem Aulájában. A tanév során a Kassai úti campuson a volt gazdasági kar épületének is megkezdődik, tavaszra pedig befejeződik a felújítása, korszerű infrastrukturális feltételeket teremtve a jogi kar számára – vázolta az elkövetkező hónapok kiemelt feladatait Szabadfalvi József dékán, aki azt is megemlítette, hogy az évkezdéssel elindult a karon a mentorprogram, melynek köszönhetően fiatal oktatók és doktoranduszok segítik az elsőéves hallgatók beilleszkedését.

Szilvássy Zoltán rektor a Társadalmi Tanács ülésén arról számolt be, hogy az egyetem körül jól strukturált vállalati rendszer alakult ki, ami meghatározhatja a 2014/15-ös évet. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az állam mint fenntartó egyre kevésbé legyen kulcsszereplő az egyetem költségvetésében. Az ülésen Nagy János rektorhelyettes ismertette az agrártudományok területén fejleszthető jogi oktatás lehetőségeit: – Ebben az évben nem graduális képzésben gondolkodunk, hanem gyakorlati ismereteket szeretnénk átadni. Legfontosabbak a termőfölddel kapcsolatos jogi kérdések, az agrár- és környezetjog, illetve az élelmiszerjog, amiket kiemelten szeretnénk oktatni.

A Társadalmi Tanács ülésén Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla és a Társadalmi Tanács elnöke, valamint Szilvássy Zoltán rektor együttműködési megállapodást írtak alá, amely azt tartalmazza, hogy a bíróságok nem csak a jogi oktatást, hanem a teljes, tizenöt karból álló Debreceni Egyetemet segítik szakértői támogatásukkal a jövőben.