Az élet sztómával

Egyetem

Mintegy tizenötezren élnek hazánkban sztómával. A betegség lelkileg különösen megterhelő, hiszen elvész a székletszabályozás lehetősége.

– A sztóma görög eredetű kifejezés, szájat, szájadékot jelent. Az orvosi gyakorlatban akkor használjuk, ha az eredeti, természetes testnyílásoktól eltérő helyen alakítunk ki egy testnyílást – mondta Altorjay István egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gastroenterológiai Tanszékének vezetője az október 2-i sztóma világnap kapcsán beszélt a betegségről.

Jellemzően három területen válhat szükségessé a radikális műtéti megoldás. Példaként említette a professzor, hogy a gége helyett a nyaki légcsövön vagy a végbélnyílás helyett a vékonybél végén alakítanak ki új nyílást. A táplálás biztosítása érdekében pedig a gyomor, vagy a vékonybél kezdeti szakaszán oldják meg a kivezetést.

– Leggyakrabban a végbélnyílás helyett az alhas jobb, vagy baloldalán lévő ujjbegynyi, kissé kidomborodó bélnyílást értjük sztóma alatt. Ilyen műtétre elsősorban akkor van szükség, ha a végbelet, végbélnyílást daganatos betegség miatt ki kell iktatni, és a beteg ettől kezdve a bélsarat mesterséges nyíláson át üríti ki. A székletürítést ekkor nem lehet akaratlagosan befolyásolni, az étkezés mennyiségétől és minőségétől függően szinte folyamatosan zajlik, kisebb adagokban, pépes formában. A nyílás langyos, szappanos vízzel tisztítható, a környező területet érdemes bőrvédő krémmel kezelni – tette hozzá a szakember.

Altorjay István arra is kitért, hogy vannak olyan esetek – egyebek mellett a vastagbél kilyukadásának sebészeti ellátása során -, amikor a végbélet átmenetileg vezetik ki a hasfalra, és néhány hónap után visszaállítják az eredeti állapotot.

A sztómával való együttélésre, a sztóma gondozására a sebészeti osztályokon sztóma-nővér tanítja meg a betegeket, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában pedig nyolc főből álló sztóma-team is működik. Itt a páciensek elsajátíthatják a nyílásra szag- és légmentesen felhelyezhető sztóma-zsák használatát is.

– A legnehezebb azt feldolgozni a sztómás betegeknek, hogy elveszítik a széklet szabályozásának lehetőségét. Ezért a műtétet követő lábadozási időszakban a család bevonásával nemcsak a nyílás gondozását és a zsák felhelyezését tanítjuk meg, hanem lelki támogatást is nyújtunk. A sztómaterápia része a betegek életminőségének javítása, a modern gyógyászati segédeszközök révén ugyanis ma már sztómával is lehet teljes életet élni – tájékoztott Mórh Zsoltné, a Sebészeti Klinika onkológiai osztályának vezető főnővére.

A sztómaterápia során a betegeket arról is tájékoztatják, hogyan változtassák meg az étkezési szokásaikat a kellemetlen tünetek elkerülésére. Javasolt a sok folyadék, a kevésbé fűszeres és zsírtalan ételek fogyasztása, és a több növényi rostot tartalmazó diéta betartása. A sztómával élőknek kerülniük kell az apró magvas gyümölcsöket, és a zöldségek, gyümölcsök héját, valamint a puffasztó ételeket. A sztómás betegek segítésére a Magyar ILCO Szövetség (www.ilco.hu) betegklubokat is működtet, egyebek mellett Debrecenben is.

unideb.hu