Akár tanév közben is be lehet kerülni az egyetemi kollégiumokba

Egyetem

Nem kell elkeseredniük azoknak, akiket nem vettek fel első körben az egyetemi kollégiumokba.

A várólistáról ugyanis folyamatos a bejutás tanév közben is, sőt az ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatók is jelentkezhetnek. A Debreceni Egyetem kollégiumaival kapcsolatos kérdéseinkre Pilishegyi Péter, a Hallgatói Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője válaszolt.

Mekkora a várólista jelenleg a kollégiumokban?

A 15 egyetemi kollégiumban összesen mintegy 500 fő került várólistára. Az időközben történt lemondások miatt kb. 100 fő már bejutott a kollégiumokba.

Hol a leghosszabb a lista, hova van a legnagyobb érdeklődés?

A Campus Hotel és a Kossuth Lajos Kollégiumok a legnépszerűbbek. Oda várnak a legtöbben.

Mi alapján döntenek a felvételről, és a várólista helyeiről?

A listán elfoglalt helyet a kollégiumi felvételi eljárásban kapott szociális pontszám dönti el. Pontazonosság esetén az kerül előbbre, aki korábban jelentkezett az adott várólistára.

Meddig lehet jelentkezni kollégiumba, és hol?

A felsőbb éveseknek júniusban, az elsősöknek augusztusban volt a kollégiumi felvételi eljárás. A koli.unideb.hu honlapon kellett kitölteni a pályázati lapot, kinyomtatni és a szükséges igazolásokkal együtt benyújtani a Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottságnak.

Üresedés hol szokott lenni a leghamarabb?

A Hajdúböszörményi Kollégiumban és a Vámospércsi Úti Kollégiumban.

Mennyibe kerülnek a legolcsóbb kollégiumi helyek az egyetemen?

12000 Ft/hó a legolcsóbb kollégiumi díj.

Milyen szolgáltatás tartozik ezekhez?

A kollégiumi kötelező alapszolgáltatásokat egy kormányrendelet határozza meg. Ebben szó van az ágynemű biztosításától a kötelező hűtő-, mosógép-, tűzhelykapacitáson át az internet-szolgáltatásig minden lényeges dologról.

A középiskolás kollégiumoktól (sok egyéb mellett) abban is eltérnek a felsőoktatási diákotthonok, hogy étkezést viszont nem biztosítanak. (Persze minden kampuszon található menza.) Az egyetemünk kollégiumai az előírt szolgáltatásokat kivétel nélkül biztosítják, általában jelentősen túlteljesítik.

Külföldi diákok (pl. Erasmusosok) számára milyen lehetőségek vannak
kollégiumi szállás terén?

Egy kisebb kontingens erejéig a nagyobb létszámú kollégiumokban biztosítunk kollégiumi elhelyezést a beérkező erasmusos hallgatóknak. A tapasztalatok szerint a kollégiumi elhelyezést igénylő összes beérkező külföldi részképzéses hallgatót el tudjuk helyezni.