Köszönet az ápolóknak

Egyetem

A sikeres gyógyító munka napjainkban szakdolgozók nélkül elképzelhetetlen. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában mintegy 1600-an dolgoznak.

-Az orvoslás az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult. Míg 40-50 éve az orvosok magányosan dolgoztak, ma már az eredményes gyógyítás a csapatmunka nélkül lehetetlen. Köszönetet kell mondanunk azoknak, akik nem a frontvonalban, hanem a háttérben állnak. Nélkülük a kórházak, klinikák nem működhetnének megfelelően – emelte ki a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában augusztus 29-én kezdődött Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencia megnyitóján Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

-Több mint 15 évvel ezelőtt született meg az a gondolat, hogy az egyetemen dolgozó ápolóknak, asszisztenseknek lehetőséget kell teremteni tudományos célú munkáik bemutatására, egymás szakterületeinek jobb megismerésére, új eljárások, módszerek ismertetésére – hangsúlyozta Domjánné Lengyel Irén, a Klinikai Központ ápolási igazgatója.

A konferencia 2010-ben vette fel az I.sz. Belgyógyászati Klinika vezető ápolójának nevét. Juhász Zsuzsa a klinikai betegápolás emblematikus alakja, aki a jogászi tanulmányait abbahagyva életét és egész munkásságát a betegellátás, az ápolás ügyének szentelte. Az ápolói hivatás a betegekért folytatott örökös szolgálat. Az életpálya elismerésére az intézmény Juhász Zsuzsa Emlékdíjat alapított, melyet idén a Belgyógyászati Intézet osztályvezető ápolója vehetett át.

Kissné Kolozsvári Mária a szakközépiskola elvégzése után 1974-től napjainkig dolgozott első munkahelyén, a II. sz. Belgyógyászati Klinikán, ahonnan 40 év szolgálat után vonul nyugállományba. Huszonöt évig osztályvezető ápolóként vett részt a betegápolásban, közben onkológiai szakápoló képesítést és két diplomát is szerzett. Nyugdíjasként sem mond végleg búcsút az intézetnek, a jövőben önkéntesként segíti a munkát.

Balla György egyetemi tanár, a Klinikai Központ orvos-szakmai igazgatója a kétnapos konferencia megnyitóján elmondta: hazánk egyik legnagyobb egészségügy intézményében 1694 ágyon évente 95 ezer fekvőbeteget kezelnek, és 32 ezer műtétet végeznek. A járóbetegek száma meghaladja az egymilliót. Ezt a nagy betegforgalmat mintegy ezer orvos, és 1600 egészségügyi szakdolgozó látja el.