Bioetikától a biopolitikáig - orvosi és egészségügyi filozófiai konferencia a Debreceni Egyetemen

Bioetikától a biopolitikáig – orvosi és egészségügyi filozófiai konferencia a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Harminc ország 130 résztvevőjével kezdődött orvosi és egészségügyi filozófiai nemzetközi konferencia augusztus 27-én a Debreceni Egyetemen.

Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a European Conference on Philosophy of Medicine and Health care négynapos nemzetközi konferenciát, melynek ezúttal a Debreceni Egyetem ad otthont. Az angol nyelvű konferencia kiemelt témái a bioetika és a biopolitika. A huszonnyolc év alatt eddig egyszer, 1992-ben tartották Magyarországon a tanácskozást, amely egyúttal a The European Society For Philosophy Of Medicine And Healthcare társaság éves közgyűlése is.

Az orvosegyetemeken mindenhol folyik bioetikai képzés, filozófiai, pszichológiai, jogi háttérrel rendelkező szakemberek foglalkoznak az olyan, a társadalom széles rétegét érdeklő témákkal, mint például az eutanázia szabályozása, etikai, jogi vonatkozásai vagy a géntechnológia alkalmazása. Az utóbbi hetekben pedig az ebola felbukkanása és lehetséges kezelése eredményezett bioetikai vitát, ugyanis olyan gyógyszerek kipróbálása is felmerült, melyek még kísérleti stádiumban vannak, a formális engedélyezési eljáráson nem estek át.

A konferencia témájává azért választottuk a bioetikát és a biopolitikát, mert az elmúlt 10-15 évben a bioetikához hasonlóan a biopolitika is nagy karriert futott be a társadalomtudományok művelői körében: az élettudományokkal kapcsolatos politikai kérdéseket foglalja magába, de ide tartoznak a demográfiai változásokat érintő kormányzati intézkedések vagy a környezetet érintő, politika színterén megjelenő tevékenységek mentén kialakult viták is – ismertette a témaválasztást Kakuk Péter szervező, a Magatartástudományi Intézet adjunktusa.

Kósa Karolina, az intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy az orvosi identitás kialakításában és az orvos-beteg viszony kezelésében is sokat segíthet a fiatal orvosoknak a bioetika.

A debreceni intézetben elsősorban kutatásetikai kérdésekkel foglalkoznak a szakemberek, valamint részt vesznek a katasztrófák bioetikai vonatkozásait vizsgáló nagy európai kutatásban is, melynek fő kérdései, hogy a különböző katasztrófaövezetekben és helyzetekben milyen jogi és etikai normákat kellene alkalmazniuk az orvosoknak és a segítőknek.

Az augusztus 30-ig tartó nemzetközi konferencián összesen több mint száz előadás hangzik el a bioetika és a biopolitika változatos területeit érintve. A 130 vendég többnyire európai országokból érkezett, de Japánból, Tajvanról, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is utaztak kutatók a Debreceni Egyetemen tartott konferenciára.

unideb.hu