Sziget fesztivál: a Debreceni Egyetem is bemutatkozik

Egyetem

Megnyílt az Egyetemek utcája szerdán a Sziget fesztiválon. A magyar egyetemek és oktatási szervezetek képviseleteinek otthont adó területet Nagy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője nyitotta meg.

A szóvivő azt mondta: az utóbbi években soha nem látott magyar kulturális hálózat épült ki a világ 20 országában. A Balassi Intézet által összefogott külföldi magyar kulturális központok azonban a kultúra mellett az oktatással, így a jövővel is foglalkoznak, képzésekkel, pályázatokkal és ösztöndíjakkal – fűzte hozzá.

“Az egyik legnagyobb ilyen jövőépítő program a Campus Hungary, amely most először jelenik meg a Szigeten” – mondta.

A programról Nagy Anna azt mondta, hogy két évvel ezelőtt indult azért, hogy minél több magyar egyetemista, főiskolás tölthessen akár néhány hetet, akár egy egész szemesztert valamelyik külföldi egyetemen.

Az indulás óta több mint 8000-en, 90 országba kaptak Campus Hungary ösztöndíjat a Balassi Intézettől – fűzte hozzá.

A Campus Hungary az egyedüli mobilitási program Magyarországon, amelynek keretében bármely tudományterületről a világ összes
országába lehet ösztöndíjra pályázni. A program az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Az Egyetemek utcáján most nemcsak a Balassi Intézet mutatkozik be, hanem jelen van a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem, az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola, a Magyar Rektori Konferencia és az Erasmus Student Network diákcsereprogram.

A felsőoktatási intézmények bemutatkozása mellett lesznek koncertek, vetélkedők, színházi előadások, és magyarul is tanulhatnak a Szigetre látogatók.